NIEUWS

Staat van de zero-emissiebussen 2022 in teken van vertraagde leveranties

24 mei, 2023 | Onderweg met zero emissie, Zero emissie in praktijk

Het aantal zero-emissiebussen is in 2022 met 96 toegenomen, ondanks de onzekerheid door corona. Dat is te lezen in de ‘Staat van de zero-emissiebussen 2022’ van CROW-KpVV. Wel waren diverse leveringen van elektrisch materieel vertraagd.

De 96 geleverde elektrische bussen waren bestemd voor de concessie IJssel-Vecht. In Gooi en Vechtstreek komen de bijna 40 bussen van Ebusco pas in de loop van 2023 binnen, waarna de concessie volledig zero-emissie is. Ook andere regio’s verwachten nog bussen. Wanneer ze worden geleverd, is onzeker.
 
Door corona liepen vervoerbedrijven meer risico’s bij de aanschaf van zero-emissiematerieel. Met teruggelopen reizigersaantallen, en dus ook inkomsten, is het lastiger om de bussen gefinancierd te krijgen. Daarnaast is de aanbesteding van verschillende aflopende concessies uitgesteld. Het ministerie van IenW introduceerde wel een tegemoetkoming bij de finan­ciering van zero-emissiematerieel.
 

Bestuursakkoord

Het Bestuursakkoord Zero Emissie Regionaal Openbaar Vervoer Per Bus (BAZEB) bepaalt dat alle stads- en streek­bussen in 2030 zero-emissie moeten zijn. Hiermee neemt het openbaar vervoer een voorsprong op andere vervoerswijzen, zoals personenauto’s die pas vanaf 2035 elektrisch moeten rijden. 

De ‘Staat van de zero-emissiebussen 2022’ laat zien hoever we zijn gevorderd op weg naar eindhalte 2030: met de instroom van het materieel, de milieuprestaties en de beoordeling van zero-emissiebussen in de OV-Klantenbarometer. Ook de kosten en financiering van zero-emissievervoer komen aan de orde, en het stallen, laden en tanken van zero-emissiebussen. Verder belicht de publicatie de praktijk in vijf concessiegebieden: Hoeksche Waard–Goeree Overflakkee, Gooi en Vechtstreek, IJssel-Vecht, provincie Utrecht en provincie Limburg.

Download de Staat van de zero-emissiebussen vanaf deze pagina.

Categorieën

Onderweg met zero emissie | Zero emissie in praktijk

Trefwoorden

CROW-KpVV, elektrische bus, Nederland, staat, Staat van ZE bus, waterstofbus, zero emissiebus, zero-emissiebus