Waterstofbus

NIEUWS

Vierde kwartaal 2022: tijdelijke afname elektrisch wagenpark

1 Jan, 2023 | Batterij-elektrische bussen, Onderweg met zero emissie

In de Monitor zero-emissiebussen van het vierde kwartaal 2022 is een afname te zien in het aantal elektrische bussen. Met de overgang van de concessie IJssel-Vecht van Keolis naar EBS gaat ook het wagenpark over naar de nieuwe vervoerder. Van de 259 elektrische bussen neemt EBS er 234 over. De overige 25 BYD-bussen rijden momenteel niet.

Bij de grafiek over vervoerders heeft EBS een flinke sprong gemaakt vanwege de instroom van de volledige elektrische vloot in IJssel-Vecht. Volgend jaar zal EBS nog ongeveer 200 elektrische bussen kunnen toevoegen met de start van de concessie Zaanstreek-Waterland.

Verschillende verwachte leveringen van bussen zijn niet gerealiseerd. De markt, vooral rond computerchips, lijkt zich langzaam te normaliseren waarmee de achterstand weer kan worden ingelopen. Onder andere de concessie Gooi-Vechtstreek wacht nog op een nieuwe serie bussen. In de Achterhoek hoopte Arriva waterstofbussen te kunnen inzetten per december 2022. Dat is niet gelukt. Na de busbrand in oktober 2021 werd de introductie uitgesteld. Hetzelfde type bus rijdt sinds mei 2022 wel in Hoeksche Waard bij vervoerder Transdev (Connexxion).

Klik hier voor de monitor.

Zie voor een overzicht van de kwartaalmonitoren de kennispagina.

Categorieën

Batterij-elektrische bussen | Onderweg met zero emissie

Trefwoorden

CROW-KpVV, elektrische bus, grafieken, monitor, monitoring ZE, waterstofbus, zero-emissiebus