NIEUWS

Derde kwartaal 2023: 33 nieuwe zero-emissiebussen

1 okt, 2023 | Onderweg met zero emissie

De Monitor zero-emissiebussen laat zien dat op 1 oktober 2023 negenentwintig emissieloze bussen meer rondrijden dan drie maanden eerder. In totaal zijn er 33 nieuwe zero-emissiebussen ingestroomd. Vier bussen zijn uit de inzetlijst gehaald omdat ze al langere tijd niet meer worden ingezet.

In de concessie Gooi en Vechtstreek stromen de eerste bussen van de serie van 37 Ebusco-bussen in. Er rijden nu 16 Ebusco-bussen mee in de dienstregeling. Als de serie volledig rijdt zal Gooi en Vechtstreek de eerste concessie zijn die volledig zero-emissie is. In deze concessie rijdt geen klein materieel, zoals buurtbussen. Voor het kleine materieel is door de gewichtsbeperking van het B-rijbewijs nog geen zero-emissie en toegankelijk voertuig beschikbaar.
 
In Eindhoven zijn de eerste VDL Citea 3.0-bussen voor de concessie Zuidoost-Brabant in dienst genomen. Na diverse testen door chauffeurs kunnen ook reizigers nu kennismaken met het nieuwe elektrische materieel. Op 1 oktober rijden 16 bussen in de dienstregeling, waarmee de helft van de bestelling in dienst is genomen.
 
In de Achterhoek zijn alle negen waterstofbussen inmiddels in gebruik genomen. Of er een vervangend exemplaar volgt voor de eerder afgebrande bus is niet bekend.

Klik hier voor de monitor.

Zie voor een overzicht van de kwartaalmonitoren de kennispagina.

Categorieën

Onderweg met zero emissie

Trefwoorden

CROW-KpVV, elektrische bus, monitor, monitoring ZE, Nederland, waterstofbus, zero emissie, zero emissiebus, zero-emissiebus