KENNIS PUBLICATIE

Milieuprestatie ov-bussen poster, editie 2020

25 Jun 2020

Drie concessies hebben een grote sprong gemaakt in de milieuwaarde van het wagenpark, blijkt uit de poster Milieuprestatie ov-bussen 2020 van CROW-KpVV. Dat zijn de concessies Regionaal Busvervoer Haaglanden, Noord-Holland Noord en Groningen Drenthe.

Gekeken naar het niveau van de ov-autoriteiten springt Groningen Drenthe er bovenuit met een milieuwaarde van 8,07. Limburg volgt met 7,18 en onderaan staan Overijssel en Flevoland.
 
Sinds 2009 brengt CROW-KpVV jaarlijks de milieuprestatie in beeld van het wagenpark van de ov-bussen voor meer dan acht passagiers. Het is niet verrassend dat de nieuwste concessies de hoogste milieuwaarde hebben en de concessies die aan het eind van hun looptijd zijn de laagste. In de aanbestedingen van concessies is het aspect duurzaamheid uitgegroeid tot een van de belangrijkste criteria voor gunning.
 
Tussen voorjaar 2019 en voorjaar 2020 is het aantal zero-emissiebussen toegenomen van 468 tot 828. Daarmee is 15,2 procent van alle ov-bussen voor meer dan acht passagiers emissievrij. De milieucategorieën Euro III, IV en V zijn bijna uitgefaseerd.

Categorieën

Onderweg met zero-emissie

Trefwoorden

bussen, CROW-KpVV, milieunormen, milieuprestatieposter, nederland