NIEUWS

Nederland koploper in Europa met zero-emissiebussen

23 Jun, 2020 | Onderweg met zero emissie

Uit een inventarisatie van CROW-KpVV blijkt dat Nederland in Europa fier aan kop gaat als we kijken naar het aantal batterijbussen in het ov. Nummer 2, Frankrijk, volgt op straatlengte achterstand. Maar het is wel zo eerlijk om ook trolleybussen in de rangschikking op te nemen, die zijn immers ook zero emissie. Dan wint Nederland het van Tsjechië.

Op 1 januari 2020 waren er in ons land 773 zero-emissiebussen in gebruik. Dat is bijna 15 procent van het totale aantal ov-bussen. Met dit aantal en dit aandeel draait Nederland mee in de Europese top. Er is evenwel geen enkele instantie of website die de Europese ontwikkelingen bijhoudt. Ook de UITP niet. Een brandende vraag was dan ook: waar staan we eigenlijk in de Europese ranking?
 
Die vraag is nu te beantwoorden. We hebben namelijk zelf de stoute schoenen aangetrokken en met bureauonderzoek zo nauwkeurig mogelijk geïnventariseerd wat de status is van het zero-emissie busvervoer in Europese landen op 1 januari 2020. De volgende landen zijn in het onderzoek betrokken: de EU-landen (inclusief het Verenigd Koninkrijk, dat nog aan boord was), Noorwegen, IJsland en Zwitserland. In totaal 31 landen. Belangrijk is te vermelden dat ook trolleybussen zijn meegeteld. Dat zijn immers ook zero emissie, ook al zullen verschillende landen geen groene stroom gebruiken. Op straat, aan de uitlaat, rijden ze echter zonder emissies.
 
In totaal waren er begin dit jaar in Europa bijna 7900 zero-emissiebussen in gebruik. Zo’n 64 procent daarvan betreft trolleybussen: 5048. Ze rijden in 20 landen. Vooral in Tsjechië, Italië, Roemenië en Zwitserland rijden er veel, in elk van deze landen meer dan 500. We telden 85 trolleysteden.
Vier landen hebben nog geen zero-emissiebussen: Cyprus, Ierland, Malta en Slovenië.
 
Er zijn 2713 batterijbussen. Meer dan een kwart daarvan rijdt in Nederland. Na de 724 batterijbussen van Nederland volgt in deze categorie Frankrijk op de tweede (281) en Zweden (245) op de derde plaats. Duitsland (195) liep lang erg achter bij de implementatie van batterijbussen, maar is nu bezig met een indrukwekkende inhaalrace. Aan de bestellingen voor 2020 valt sowieso te zien dat er veel nieuwe zero-emissiebussen bij gaan komen in veel verschillende landen.
Wat betreft waterstofbussen blijft de teller steken op 87 en bussen met in-motion-charging (rijdend opladen onder de bovenleiding) op 36.
 
Ten slotte de rangorde van 31 landen. Nederland staat inderdaad bovenaan in de rangorde van landen met zero-emissiebussen, al was het een close call met de grote trolleylanden.

Categorieën

Onderweg met zero emissie

Trefwoorden

CROW-KpVV, Europa, monitor, monitoring ZE, Nederland, zero-emissie, zero-emissie bus