NIEUWS

Monitor eerste kwartaal 2024: 48 zero-emissiebussen afgeleverd

5 apr, 2024 | Batterij-elektrische bussen, Onderweg met zero emissie

In het eerste kwartaal van 2024 hebben de vervoerbedrijven in Nederland 48 zero-emissiebussen ontvangen. Dat is te zien in de Monitor zero-emissiebussen van CROW-KpVV. De levering is maar een klein deel van de 1301 bussen die alle vervoerders samen dit jaar verwachten. Of de bestelde bussen ook allemaal komen dit jaar, blijft de vraag.

Diverse vervoerders wachten in spanning af. EBS kijkt uit naar de elektrische bussen van VDL voor de concessie Zaanstreek-Waterland en van Ebusco voor IJssel-Vecht. De eerste bussen rijden inmiddels in Waterland, hopelijk volgen de overige bijna 200 bussen op korte termijn. Tot het zover is, rijdt EBS de dienstregeling met vervangende dieselbussen. 

Transdev wacht op de laatste bussen van Ebusco voor Gooi en Vechtstreek. In Brabant staat een levering VDL-bussen gepland aan Arriva voor de concessie Brabant Oost. 

Qbuzz zit in een lastig parket door een dreigend faillissement en mogelijke overname van de Belgische busbouwer Van Hool. Eind dit jaar zou Van Hool aan Qbuzz voor zowel voor Groningen-Drenthe (54) als voor Zuid-Holland Noord (112) elektrische bussen leveren. Dat is nu onzeker geworden. Een van de gegadigden voor de bussenpoot van Van Hool is VDL.

Concessiewisselingen

Naast een lijn met verwachte instroom van nieuwe bussen, waarbij het contract al is getekend, laat de monitor een nieuwe lijn zien in de grafiek Instroom zero-emissiebussen. Bij concessiewisselingen wordt steeds vaker de volledige busvloot verduurzaamd. Met de donkergroene lijn geven we deze verwachte instroom aan, die wel omgeven is door veel onzekerheden.

Dankzij de nieuwe gegevens van Wim Chatrou (Chatrou CME Solutions) laat de monitor ook een update zien van het Europese beeld. Helaas is dit de laatste versie van zijn monitoring. Wij hebben de afgelopen jaren dankbaar gebruik gemaakt van zijn gedetailleerde monitoring op Europees niveau.

Download

Monitor zero-emissiebussen, eerste kwartaal 2024.

Zie voor een overzicht van de kwartaalmonitoren de kennispagina.

Categorieën

Batterij-elektrische bussen | Onderweg met zero emissie

Trefwoorden

monitor, zero-emissiebus