In opdracht van CROW-KpVV heeft MuConsult een ‘Roadmap stallingen zero-emissiebussen’ opgesteld die ov-autoriteiten ondersteunt bij de transitie naar zero-emissiebusvervoer binnen hun concessies.
De Roadmap biedt de ov-autoriteiten inzicht in de opties die zij hebben voor het tijdig beschikbaar hebben van stallingen die geschikt zijn voor het aantal en type zero-emissiebussen die op die locatie kunnen laden. De beschreven stappen in de roadmap houden rekening met onder meer het ambitieniveau met betrekking tot eigendom en beheer.
Verdieping
Tijdens een bijeenkomst van de Programmagroep ZE op 8 juli 2024 gaven deelnemers aan behoefte te hebben aan een verdieping van het Afwegingskader voor stallingen, zoals opgenomen in de Staat van de zero-emissiebussen 2023. De roadmap voorziet in deze behoefte en richt zich op stappen die ov-autoriteiten kunnen zetten om:
- stallingen op strategische locaties met voldoende gecontracteerd transportvermogen te realiseren
- een passende organisatievorm te bepalen, bijvoorbeeld eigenaarschap bij de vervoerder, bij de ov-autoriteit of bij een derde partij.
Netcongestie
In het Bestuursakkoord Zero Emissie Busvervoer (BAZEB) is afgesproken dat 100% van de vloot in 2030 uit zero-emissiebussen bestaat. De realisatie hiervan wordt bedreigd door de congestie op het elektriciteitsnet. Netcongestie bemoeilijkt niet alleen de aansluiting van laadinfrastructuur, maar maakt ook het vinden van geschikte locaties voor het stallen en onderhouden van bussen complexer. Dit vraagt om het minimaliseren van risico’s rond de tijdige beschikbaarheid van voldoende capaciteit, laadinfrastructuur en het waarborgen van de continuïteit van de dienstverlening.
Opbouw roadmap
De Roadmap stallingen zero-emissiebussen is als volgt opgebouwd:
- een overzicht van de verschillende typen eigenaarschap van stallingen (hoofdstuk 2)
- een schematisch overzicht van de stappen die ov-autoriteiten kunnen nemen (hoofdstuk 3)
- een uitgebreidere beschrijving van deze stappen, beschreven in chronologische volgorde en type eigendomsmodel (hoofdstuk 4)
- enkele praktijkvoorbeelden ter inspiratie.